Friday Morning Qigong Fun

In het moment bewegen en andere fijne dingen

Elke vrijdag van 9u00 tot 10u15, terug vanaf 13/09/2019

Beweging, meditatie, een lach, en soms ook een traan, maar vooral veel echtheid. Ik geef me graag over aan het moment, en neem je daarin mee.

Dat kan dus van alles zijn, wat yoga hier, wat qigong daar, eens diep in de ruggengraat kruipen, of met geluid werken (zet die kelen maar open - of niet, ook goed!), wat fun, een meditatie die plots in me opkomt, of wat het moment en de groepsenergie me ook biedt. Ik weet het niet op voorhand, en dat is nu net het mooie.

Want in het moment ontstaan magie, diepte, en speelsheid.

Eén constante misschien, ik vertrek altijd vanuit het lichaam. En vanuit het gevoel.

Mensen die me kennen weten dat ik niet bang ben om de diepte in te gaan. Dus dat kan er soms ook bij zitten op deze ochtenden. Maar de nadruk ligt op, tja, wat er ook in het moment opkomt, datgene waarnaar de combinatie tussen mezelf en de groepsenergie naar verlangt.

Je bent steeds welkom om eens met ons mee te doen :)

Dat lijkt me wel leuk! 😄

Waar Ik Op Dit Moment Van Hou?

(en wat jij dus kan verwachten)


Warm en ongedwongen

Lekker samen delen en samen zijn. In het moment, weg van de stress. Warm en ongedwongen dus.

Beweging en souplesse

Ik hou van het lichaam, of het nu lenig is of stram, dik of dun. Het kan bewegen, en bewegen is leuk, echt waar.

Draken met vleugels

De krachtige draak die zijn vleugels uitslaat. Wat dat voor jou of mij ook mag betekenen 🙃 De draak gaat ook over verdieping.

Fun en lachen

Lekker glimlachen of ronduit lachen. Plezier beleven in een fijne kleine groep.

We gaan ook zeker aan de slag met Qigong,
dat doe ik al 25 jaar en ik hou er nog steeds van!


"Qi" [tsjie] betekent energie, en "Gong" betekent cultiveren.

Eerste wat uitleg (want iedereen kent yoga, maar bijna niemand qigong): Qigong is de voorloper van het meer gekende Tai Chi, en veel eenvoudiger. Bij Qigong staat elke beweging op zich, en ze wordt meerdere keren na elkaar herhaald. Op deze manier kan men loskomen van de beweging zelf, en meer bezig zijn met de essentie: de onzichtbare levensenergie die in ons allen aanwezig is leren voelen en vermeerderen, zodat ze terug haar natuurlijk gang kan gaan. Qigong wordt ook wel bewegende meditatie genoemd.

De fysieke kant van de oefeningen zorgen ervoor dat je de Qi kan voelen, en dat het lichaam soepeler wordt zodat de energie er vlotter doorheen kan stromen.

Zij die een stap verder willen gaan, kunnen de beweging verinwendigen, en zo de Qi intentioneel door het lichaam sturen. Dit versterkt het proces.

Ik hou erg van de eenvoud van Qigong, en hoe krachtig het is.

En van hoe je de flow in je lichaam kan voelen onstaan. Vroeger volgde ik vormen, maar tegenwoordig laat ik ook dit vanuit het moment ontstaan.

Hoe heerlijk is het niet om de energie door je lijf te voelen wervelen. En afhankelijk van de focus wordt het iets fysieks, iets meditatiefs, iets energetisch, of iets spiritueel.

En natuurlijk ook wel af en toe een beetje yoga


Hoewel het geen klassieke "yoga" is :)

Ik verdiep regelmatig een beweging, zoals de "monkey prays with elbows", of "river flows into the valley" (heerlijk grappig toch die namen!)

Ook besteed ik redelijk wat aandacht aan de adem en de glimlach naar binnen (en buiten), die zo essentieel is.